عنوان: رابطه سبکهای دلبستگی و راهبردهای مقابلهای با دشواریهای تنظيم هيجان در دوران نوجوانی
نویسندگان: فيروزه سپهريان آذر *، ، سامره اسدی مجره، ، سعيد اسدنيا ، ليدا فرنودی
چکیده
پيشزمينه و هدف: تنظيم هيجان نقش مهمی بر عواطف و رفتار نوجوانان دارد. با توجه به نقش دلبستگی و راهبردهای مقابلهای کارآمد در تحول مهارتهای تنظيم هيجانی، پژوهش حاضر باهدف تعيين ارتباط ميان سبکهای دلبستگی و سبکهای مقابلهای با دشواریهای تنظيم هيجان در نوجوانان انجام گرديد.
روش: روش تحقيق، توصيفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را 5291 هزار نفر از دانش آموزان دختر و پسر پايه دوم و سوم دبيرستانهای شهر تالش تشکيل میداد. جهت دستيابی به اهداف پژوهش تعداد 200 نفر بهعنوان نمونه موردمطالعه از اين جامعه انتخاب شدند؛ و از آنها خواسته شد تا به مقياس دشواریهای تنظيم هيجانی (DERS)، پرسشنامه دلبستگی نوجوانان به والدين و همسالان (IPPA-R) و پرسشنامه سبکهای مقابله (CSQ) پاسخ دهند. دادههای پژوهش با استفاده از ميانگين، انحراف استاندارد، ضريب همبستگی پيرسون و رگرسيون گامبهگام مورد تحليل قرار گرفت.
يافتهها: نتايج نشان داد رابطه بين دشواریهای تنظيم هيجان با دلبستگی به مادر، دلبستگی به پدر و دلبستگی به همسالان منفی و معنیدار است. همچنين رابطه دشواریهای تنظيم هيجان با سبک مقابلهای مسئله مدار منفی و معنیدار و با راهبرد مقابلهای هيجان مدار مثبت و معنیدار بود. بر اساس نتايج تحليل رگرسيون گامبهگام، سازههای دلبستگی به مادر، دلبستگی به همسالان و مقابله مسئلهمدار و هيجانمدار 24 درصد از تغييرات دشواریهای تنظيم هيجان را تبيين میکنند.
بحث و نتيجهگيری: دلبستگی به والدين و همسالان و استفاده از سبکهای مقابلهای کارآمد ازجمله عوامل مهمی است که در دشواریهای تنظيم هيجان نقش دارند.
واژههای کلیدی: دشواریهای تنظيم هيجان، سبکهای دلبستگی، سبک مقابلهای مسئله مدار، سبک مقابلهای هيجان مدار،
دانلود فايل : URMIAMJ-v25n10p922-fa229.pdf ( 423KB )
|